FOLKEDANSERFORENINGEN
HJERTER TO
Dragter
Når vi er ude og give opvisning bruger vi vores dragter, der er kopier af de forskellige danske egnsdragter (også benævnt Folkedragt, nationaldragt), som landbefolkningen bar i nogle egne i det førindustrielle Europa, herunder Danmark. Dragterne er hovedsagelig fra slutningen af 1700-årene og op til ca. 1850.
Form og farve på dragterne varierer fra egn til egn. Dette skyldes lokale traditioner og materialer.
Mht. kvindens dragt er der ofte forskel på om den bæres af en ugift eller en gift kvinde.
Mandens dragt består som regel af knæbukser, skjorte, vest, jakke, tophue (oftest rød) og sko med spænder – om vinteren træsko.
En del af Hjerter To´s medlemmer har deres egen dragt, men vi har også en dragtsamling i foreningen, som man kan låne når vi skal give opvisning.
Foreningen for Folkedansens Fremme har lagt et stort arbejde i at finde gamle dragter og udarbejde beskrivelser af dem, så det kan lade sig gøre at sy, strikke og kniple efter disse beskrivelser, så de bliver så nøjagtige som muligt. I de senere år har også et Dragtudvalg under Danske Folkedansere lagt et meget stort arbejde i at finde endnu flere gamle dragter på museer og i privat eje. Mange af disse dragtdele er blevet opmålt og beskrevet på Danske Folkedanseres Dragtsyningskurser.